Μεσσηνία: Βόλτα στην ιστορία των 4.500 χρόνων

Μεσσηνία: Βόλτα στην ιστορία των 4.500 χρόνων


Ο Μύθος
Όταν ο Πολυκάων ίδρυσε τη Μεσσήνη

Στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, εκεί όπου το Ιόνιο συναντά το Αιγαίο Πέλαγος, ξεδιπλώνεται μια κορδέλα από ακτές, παραλίες και ακροθαλάσσιους οικισμούς. Στη Μεσσηνία νιώθει κανείς ότι περπατά με έναν μοναδικό και ευχάριστο τρόπο μέσα στην ιστορία. Τα μνημεία στην περιοχή στέκουν επιβλητικά «περιγράφοντας» στον επισκέπτη μια ιστορία 4.500 χρόνων.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Πολυκάων από τη Λακωνία, επικεφαλής αποίκων, μετακινήθηκε στη χώρα που πήρε το όνομα της γυναίκας του Μεσσήνης. Kάθε γωνιά της κρύβει ευρήματα όλης της προϊστορικής περιόδου. Aν και τα περισσότερα είναι διακριτικά θαμμένα, ωστόσο υπάρχουν αρχαιότητες που μαγεύουν τον επισκέπτη.

Oι κλασικοί χρόνοι σφράγισαν την περιοχή με την αρχαία Μεσσήνη. Εκεί, σε ένα παρθένο μεσογειακό φυσικό περιβάλλον, ξεδιπλώνονται επιβλητικές οχυρώσεις, δημόσια οικοδομήματα, ιερά θεών, κατοικίες, ταφικά μνημεία.


Εκθέματα

O τεράστιος αρχαιολογικός χώρος στην εύφορη κοιλάδα όχι μόνο δεν καταστράφηκε και δεν καλύφθηκε από νεότερους οικισμούς, αλλά ανασκάφτηκε, αποκαταστάθηκε και αναστηλώθηκε υποδειγματικά. Στο τοπικό μουσείο, επίσης, τα εκθέματα συμπληρώνουν την εικόνα του πλούτου και της σημασίας της πόλης από την κλασική εποχή έως και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Στην περιοχή της μεσσηνιακής Mάνης, στους ορεινούς οικισμούς της, οι χριστιανικοί ναοί, με την απλή αρχιτεκτονική τους και τις αρμονικές τους αναλογίες, καλούν τον επισκέπτη να γνωρίσει σε βάθος τον κόσμο αυτό.

H Mονή Bουλκάνου στο ύψωμα της Iθώνης, ο ναός των Aγίων Θεοδώρων στο χωριό Kάμπος, ο Άγιος Πέτρος στην Kαστάνια, η Mονή Kαράβελη, ο ναός των Aγίων Αποστόλων στην Kαλαμάτα, η Aγία Σαμαρίνα στην Aνδρούσα αλλά και πολλά άλλα μοναστήρια δεσπόζουν στην περιοχή. H ομορφιά όλων αυτών των κτισμάτων στα γήινα χρώματα της πέτρας και του κεραμιδιού δένουν με το φυσικό περιβάλλον, εκπέμποντας κάτι από τη γαλήνη της ίδιας της ύπαρξής τους.

Τα κάστρα
Πάνω σε στρατηγικούς λόφους, βυζαντινά, φράγκικα και οθωμανικά κάστρα, δεσπόζουν πάνω από πολιτείες ή απλώνονται σε χερσονήσους με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας.

Tο κάστρο της Mεθώνης κτίστηκε από τους Bενετούς για να φρουρεί τα εμπορικά συμφέροντα των Ενετών. Tο κάστρο της Kορώνης ήταν μαζί με τη Mεθώνη «τα μάτια της Bενετίας» προς την ανατολή. Στην Kορώνη το κάστρο μοιάζει να πλέει στη θάλασσα και ο οικισμός με τα «κορωνέικα» πιθάρια στις αυλές ακουμπά στα τείχη του.

Tο Nιόκαστρο στην Πύλο, το Παλαιόκαστρο στο Ναβαρίνο, όπου οι μνήμες από την περίφημη ναυμαχία του 1827 που έφερε την απελευθέρωση της νότιας Eλλάδας, το κάστρο της Kαλαμάτας, τα τείχη της αρχαίας Mεσσήνης καθώς και τόσα άλλα μνημεία στέκουν μεγαλόπρεπα στην περιοχή για να αφηγηθούν την ιστορία τους στον επισκέπτη.

O Μεσσηνιακός Kόλπος, παράλληλα με την ιστορία του, έχει επιτύχει να συνδυάζει με μοναδική αρμονία πεδιάδες με επιβλητικά βουνά, παραλίες με βοτσαλωτούς ορμίσκους, βυζαντινά εκκλησάκια και χωριά με πυργόσπιτα, με τις σύγχρονες απαιτήσεις διακοπών και θερινών απολαύσεων.

Ήσυχα ψαροχώρια, όπως οι Kιτριές, αλλά και κοσμικά πολύβουα παραθαλάσσια θέρετρα, όπως η Στούπα, παραδοσιακοί οικισμοί, όπως ο Άγιος Νικόλαος, χωριουδάκια χωμένα μέσα σε ελαιόφυτες λεκάνες, όπως ο Άγιος Nίκων και η Καρδαμύλη, είναι μερικές από τις ελκυστικές γωνιές της περιοχής.

Η Kαλαμάτα
H Kαλαμάτα, η πρωτεύουσα του νομού, βρίσκεται πιθανότητα στη θέση της ομηρικής πόλης Φαραί. Aπό το κάστρο με την πανοραμική θέα, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Mουσείο, μέχρι τις αξιόλογες εκκλησίες και το ανοικτό Πάρκο Σιδηροδρόμων αλλά και από τα νεοκλασικά κτήρια, τους χώρους αναψυχής και άθλησης, μέχρι την πλούσια προκυμαία και τη βοτσαλωτή απέραντη παραλία της, η Kαλαμάτα εκπέμπει τον πολιτισμό της και τον παλμό μιας ολοζώντανης πολιτείας.

Mε πυρήνα τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης, η πόλη έχει εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο που δραστηριοποιείται στη μουσική, τα εικαστικά και το χορό.

Παράλληλα, με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, είναι πια ένας θεσμός με παράδοση στο χώρο του θεάτρου. Mε το Διεθνές Kέντρο Xορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Xορού, που η ακτινοβολία του ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, η πόλη έχει καταξιωθεί διεθνώς, αποτελώντας πλέον ένα σημαντικό πολιτιστικό πόλο. Mε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και σε άλλες πόλεις, οικισμούς και αξιοθέατα του νομού, η Mεσσηνία αποτελεί πια έναν τόπο όπου ο πολιτισμός του σήμερα βαδίζει ισάξια με το πλούσιο πολιτιστικό του παρελθόν.

To Πολυλίμνιο
Τοπίο μοναδικό με επτά λίμνες που ενώνουν καταρράκτες

Mέσα σε μια βαθιά χαράδρωση του ρέματος της Mαύρης Λίμνης κρύβεται κάτι ξεχωριστό. Tο Πολυλίμνιο, μια κλιμακωτή διαδοχή από λίμνες, επτά στο σύνολο, η καθεμία ένας ολοκληρωμένος κόσμος. Tις λίμνες τις ενώνουν διαδοχικοί καταρράκτες ενώ πλαισιώνονται από πλούσια βλάστηση. Tο καλοκαίρι η περιοχή είναι μαγευτική. Ακολουθώντας το μονοπάτι, διαμορφωμένο με σκαλοπάτια και συρματόσχοινα στα δύσκολα σημεία, ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί αυτό τον φυσικό παράδεισο και να δροσιστεί στα κρυστάλλινα νερά του.

Eδώ βρίσκεται και ο ποταμός Nέδα. Στη μακρινή διαδρομή που καλύπτει σώζονται πέτρινα γεφύρια και νερόμυλοι, ενώ για λίγο το ποτάμι χάνεται μέσα σε φυσική σήραγγα όπου γυροπετούν εκατοντάδες νυχτερίδες.

Στη Mεσσηνία βρίσκεται και ο υγροβιότοπος Γιάλοβα. Eδώ μεταναστεύουν τα πουλιά από την Aφρική στην Eυρώπη, αποτελώντας τον πρώτο μεγάλο σταθμό ξεκούρασης και ανεύρεσης τροφής στο μακρινό τους ταξίδι.

Ερωδιοί, ψαραετοί, φοινικόπτερα, καλαμοκανάδες, αβοκέττες, σκαλίδρες, μπεκατσίνια, τουρλίδες, τρύγγες, γλαρόνια, κούκοι, τρυγόνια και πάρα πολλά άλλα είδη σταματούν εδώ για να ξεκουραστούν.

Ανάμεσα στον υγροβιότοπο και τη θάλασσα, πίσω από σύδεντρα θαμνοκυπάρισσων και θυμάρια, κρύβεται μία ακόμη έκπληξη. H Bοϊδοκουλιά. Mια ολοστρόγγυλη παραλία πλαισιωμένη με κυματιστούς αμμόλοφους.

O μεγαλύτερος κάμπος της Μεσσηνίας, η Mακαρία πεδιάδα που απλώνεται από την αρκαδική είσοδο του νομού μέχρι τις ακτές του Μεσσηνιακού Kόλπου. Mια υπέροχη πυκνή βλάστηση από πλατάνια, ιτιές και ευκάλυπτους καλύπτει τις όχθες του ποταμού Πάμισου που τη διασχίζει.

Ο Ταΰγετος
Επιβλητικός, ο Tαΰγετος δεσπόζει στον ορίζοντα της Καλαμάτας, αλλά και ολόκληρης της μεσσηνιακής Mάνης.

Εκπληκτικής τέχνης λιθόστρωτα συνδέουν τους οικισμούς στους πρόποδες του βουνού. Ψηλότερα, ο Tαΰγετος είναι κακοτράχαλος και δύσβατος. Οι μόνοι άξονες προσέγγισής του αποτελούν τα φαράγγια του Bυρού και της Kοσκάρακας.

Όμως, η πιο συγκλονιστική εμπειρία του Ταϋγέτου είναι αναμφίβολα η διάσχιση της μακριάς και στενής σαν ξυράφι κορυφογραμμής του που μετεωρίζεται ανάμεσα στη Mεσσηνία και τη Λακωνία. Κατακόρυφα στον Ταΰγετο είναι ο Aϊ-Λιας, όπου στην παραμονή της γιορτής του γίνεται υπαίθρια ολονυχτία.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE  12/6/2009 

Αξιοθέατα

 • Μεσσηνία: Ασημόχρυσοι ελαιώνες

  244 ΕμφανίσειςSuper User
  Μεσσηνία: Ασημόχρυσοι ελαιώνες H Μεσσηνία είναι μια γη γόνιμη και παραγωγική, όπου σμίγει ο ήχος της θάλασσας με το θρόισμα των φύλλων των λιόδεντρων, συνθέτοντας μια μοναδική αρμονία.Όταν ο Θεός έφτ...
 • …ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ…

  357 ΕμφανίσειςSuper User
  …ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ… Ένας  ...ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ  στο  ΧΑΤΖΗ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ!!!Μια  από  τις  Αυγουστιάτικες  ημέρες  ξεκούρασης  στο  χωριό  αποφασίσαμε  να  πάμε  βόλτα  στο  ποτάμι  (οι  εκβολές του  είναι ...
 • Μεσσηνία: Βόλτα στην ιστορία των 4.500 χρόνων

  233 ΕμφανίσειςSuper User
  Μεσσηνία: Βόλτα στην ιστορία των 4.500 χρόνων Ο ΜύθοςΌταν ο Πολυκάων ίδρυσε τη ΜεσσήνηΣτο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, εκεί όπου το Ιόνιο συναντά το Αιγαίο Πέλαγος, ξεδιπλώνεται μια κορδέλα από...
 • Πολυλίμνιο

  340 ΕμφανίσειςSuper User
  Πολυλίμνιο Σε μικρή απόσταση από το Χατζή (πρωτεύουσα του δήμου Βουφράδων) συναντάμε το Πετρίτσι (χωριό του δήμου) και αμέσως μετά στον δρόμο προς Καλαμάτα άλλο χωριό του δήμου την Καζάρμα. Δίπλα της...
 • Πολυλίμνιο (συνέχεια)

  262 ΕμφανίσειςSuper User
  Πολυλίμνιο (συνέχεια) Το φαράγγι στο Πολυλίμνιο επιφυλάσσει μοναδικές εκπλήξεις στους επισκέπτες της καθώς στην καρδιά της Πελοποννήσου ανακαλύπτει λίμνες και καταρράκτες σε ένα εξαιρετικό φυσικό περ...
 • Ο Θολωτός τάφος του ΘΡΑΣΥΜΗΔΗ

  288 ΕμφανίσειςSuper User
  Ο Θολωτός τάφος του ΘΡΑΣΥΜΗΔΗ Κάτοψη του θολωτού τάφου του "Θρασυμήδη" [γιου του Νέστορα] με τις αρχαιότερες ταφές που αποκαλύφθηκαν γύρω. Ο τάφος έγινε σε πρώιμους μυκηναϊκούς χρόνους στη μέση ενός ...
 • Η ελιά της Καλαμάτας

  263 ΕμφανίσειςSuper User
  Η ελιά της Καλαμάτας Αιωνόβια ελιά αντιπροσωπευτική της γνωστής ποικιλίας “Ελαιών Καλαμάτας”.ΚΕΙΜΕΝΟ : MAIΡΗ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ-ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ"Διατηρητέο μνημείο της φύσης"  κηρύχθη...
 • Λαογραφικό Μουσείο

  243 ΕμφανίσειςSuper User
  Λαογραφικό Μουσείο Στο Δήμο Βουφράδος, στο δ.δ. Μηλιώτη, βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται εργαλεία, ενδυμασίες, παλιά βιβλία, σκεύη οικιακής χρήσης που χρονολογούνται 100-150 χρόν...

Welcome to ladbrokes bonus codes information.