ΤΑ 100 ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΤΑ 100 ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

1.ΑΒΡΑΜΙΟΥ. Το Αβραμιού είναι ένα χωριό στην κεντρική Μεσσηνία. Απέχει 10 χλμ. από την Μεσσήνη, 5,5 από την παραλία και 19 χλμ. από την Καλαμάτα. Χτίστηκε γύρω στο 1816 και τότε είχε 32 οικογένειες. Κατά την Τουρκοκρατία ήταν χωριό της επαρχίας Κορώνης. Το 1835 το Αβραμιού έγινε κομάτι της επαρχίας Μεσσήνης και κεφαλοχώρι του Δήμου Λευκοθέας. Τον Αύγουστο του 1840 προσχώρησε στον δήμο Αριστομένους. Το 1846 το Αβραμιού καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από σεισμούς. Λίγα χρόνια μετά, το 1860 ιδρύθηκε το δημοτικό σχολείο του χωριού. 10 χρόνια μετά το Αβραμιού εγινε το κεφαλοχώρι του δήμου Αριστομένους. Σήμερα είναι χωριό του δήμου Μεσσήνης. Το δημοτικό διαμέρισμα του Αβραμιού περιλαμβάνει επίσης το Δρακονέρι, τον Αγ. Αυγουστίνο και φυσικά το ίδιο το χωριό. Μαζί με αυτά τα χωριά ο πληθυσμός του Δ.Δ. ανέρχεται σε 591 κατοίκους.

 

2. ΑΓΙΑ ΣΩΤΗΡΑ = ΠΕΤΑ. Μικρό χωριό (οικισμός του Πανιπερίου). Βρίσκεται στις ανατολικές - βορειοανατολικές πλευρές του Λυκόδημου (ή Μαθία), βουνού που δεσπόζει στην Πυλία με 945μ υψόμετρο Είναι οικισμός του Πανιπερίου με 90 μόνιμους κατοίκους. Παλαιότερα ανήκε στην Κοινότητα Πανιπερίου, στη συνέχεια εντάχθηκε στον Καποδιστριακό Δήμο Πεταλιδίου και σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης Το χωριό έχει προέλθει, από μετακίνηση των κατοίκων του παλιού χωριού Πέρα, στις πεδινότερες και αρδευόμενες ιδιοκτησίες τους, γύρω από ένα μικρό ξωκλήσι τότε, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος - από εκεί και το σύγχρονο όνομα. Η νέα περιοχή βρισκόταν πιο κοντά στους οδικούς άξονες και στα εμπορικά κέντρα (Μεσσήνη, Πεταλίδι, κλπ.). Το Πέρα έχει εγκαταλειφθεί εντελώς από τα τέλη της δεκαετίας του 70, παρόλα αυτά μερικά σπίτια διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι εξαιρετικής πέτρινης αρχιτεκτονικής. Η μεταφορά του χωριού δεν έγινε μαζικά, αλλά κράτησε αρκετές δεκαετίες. Έτσι σε πολλές περιπτώσεις, τα καλοκαιρινά σπίτια των Περαίων (τα συκόσπιτα) σιγά - σιγά, μετατράπηκαν σε μόνιμες κατοικίες, με αποτέλεσμα, το σημερινό χωριό, να είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένο και διεσπαρμένο, σε όλη σχεδόν την αρδευόμενη Περαίϊκη περιοχή. Τον οικιστικό ιστό της σύγχρονης Αγίας Σωτήρας συμπληρώνουν και ορισμένοι κάτοικοι από το επίσης εγκαταλελειμμένο διπλανό χωριό Πολιστάρι, οι οποίοι για τους ίδιους λόγους με τους Περαίους, εγκατέλειψαν σταδιακά το χωριό τους. Οι μόνιμοι κάτοικοι της Αγίας Σωτήρας σήμερα είναι εβδομήντα έως ογδόντα άτομα. Οι κατοικίες του χωριού είναι περίπου εβδομήντα πέντε, πρόσφατα ανακατασκευασμένες ή νεόκτιστες οι περισσότερες. Δηλαδή πολλά από τα σπίτια του χωριού είναι εποχικές ή εξοχικές κατοικίες των Περαίων της Αθήνας, της Καλαμάτας ή του εξωτερικού.
Πηγή : www.pera.gr

 

3. ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΓΓΑ Είναι η παραλία του χωριού Λογγά που ήταν έδρα του πρώην Δήμου Αίπειας και νύν του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης. Εχει πολύ ωραία παραλία με ξενοδοχεία εστιατόρια, μια μικρή Μαρίνα όπου ελλιμενίζονται μικρά σκάφη και είναι πάρα πολύ ωραίο και γραφικό χωριό.

 

4. ΑΓΝΑΝΤΙΟ = ΔΡΑΓΚΑ ή ΣΟΥΜΠΑΛΙ. Ένα χωριό που βρίσκεται κάτω από το όρος Λυκόδημο στην περιοχή του πρώην Δήμου Πεταλιδίου, του σημερινού Δήμου Μεσσήνης. Ο οικισμός υπαγόταν στην κοινότητα Λυκίσσης μέχρι το 1997

 

5. ΑΓΡΙΛΙΑ = ΑΪΔΙΝΙ. Ένας μικρός οικισμός κοντά στην Ανδρούσα του νέου Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης.

 

6. ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ = ΣΑΜΠΑΚΑΛΦΑ. Η Αετοφωλιά είναι μικρός οικισμός του χωριού Διόδια, που σήμερα υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης. Το παλιό όνομα του οικισμού καταργήθηκε το 1927.

 

7. ΑΝΑΛΗΨΗ = ΤΖΙΤΖΩΡΗ. Η Ανάληψη είναι ένα χωριό που συνδυάζει το γαλάζιο και το πράσινο, την καυτή άμμο και τη δροσιά της θαλάσσιας αύρας, τον ολόλαμπρο ήλιο και το καθάριο έναστρο ουρανό. Για κάποιους ο κόσμος όλος, για άλλους αγαπημένος προορισμός των καλοκαιρινών διακοπών τους, τόπος ξεγνοιασιάς ξεκούρασης και περισυλλογής ενίοτε ή τόπος νοσταλγίας για τους ξενιτεμένους.

 

Για τους περισσότερους όμως μια άνευ σημασίας μαύρη κουκίδα στο χάρτη. (Το παραπάνω κείμενο είναι από το βιβλίο του αείμνηστου καθηγητή Ευστάθιου Γ. Σταθόπουλου).

 

8. ΑΝΔΡΟΥΣΑ = ΑΝΔΡΟΥΣΑ. Η Ανδρούσα είναι μια περιοχή με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, αφού απετέλεσε προπύργιο των Φράγκων, των Παλαιολόγων, των Τούρκων, των Ισπανών, ακόμα και των Ναβαρραίων εξ’ αιτίας της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της. Ξεχωρίζει για την ομορφιά του το κάστρο της Ανδρούσας (σώζονται τμήματα του τείχους και του υδραγωγείου), ο Βυζαντινός ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Εύα, ο ναός της Σαμαρίνας (ένα από τα παλαιότερα Βυζαντινά Μεσσηνιακά μνημεία). Η Ανδρούσα υπήρξε έδρα Μητρόπολης, έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Ανδρούσης. Σήμερα είναι Δημοτικό διαμέρισμα του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης.

 

9. ΑΝΔΡΙΑΝΗ = ΡΕΜΟΥΣΤΑΦΑ. Ημιορεινός οικισμός σε υψόμετρο 340μ. 45 ΧΛΜ. Νοτιοδυτικά της Καλαμάτας της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας. Είναι μέσα στο πράσινο (από ελιές και φυσικό δάσος) με ξηρό κλίμα και απέχει μόνο 5 Χλμ από τη θάλασσα. Βρίσκεται στην περιοχή του τέως Δήμου Αίπειας και του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης. Έχει περί τους 100 κατοίκους.

 

10. ΑΝΩ ΒΟΥΤΕΝΑ. 45 km απο την Καλαμάτα σε υψόμετρο 650 m βρίσκεται ένα πανέμορφο, γραφικό, ορεινό χωριό, η Άνω Βούταινα. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Αριστομένους και κατοικείται από 40 μόνιμους κατοίκους, το πλήθος αυξάνεται σε 150 την περίοδο των γιορτών των διακοπών και φυσικά των εκλογών!!

 

Διαθέτει 2 εξαιρετικά καφενεία του Σωτήρη και του Δήμου. Τα καλύτερα μπορείτε να τα βρείτε εκεί. Πέριξ του χωριού μπορεί να συναντήσετε πανέμορφες πηγές με γάργαρα νερά και πλούσιο βιότοπο. Επίσης προσφέρεται για πεζοπορία σε ένα υπέροχο τοπίο.

 

11. ΑΜΜΟΥΔΕΡΟ = ΧΑΜΟΥΖΑ. Πρόκειται για ερειπωμένο χωριό. Το 1942 αριθμούσε 3 κατοίκους και μετά εγκαταλείφθηκε, έτσι σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του. Το χωριό βρισκόταν στην περιοχή του Δήμου Αριστομένη. Αν υπήρχε σήμερα θα ήταν στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.

 

12. ΑΜΦΙΘΕΑ = ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗ. Είναι μια πρώην κοινότητα και μετέπειτα Δ.δ του Δήμου Ανδρούσα. Σήμερα υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.

 

13. ΑΡΑΠΟΧΩΡΙ = ΛΙΝΑΡΔΕΝΑ. Είναι ένα μικρό χωριό που είναι στο δρόμο από τον Αγ. Ανδρέα προς τη Λογγά του πρ. Δήμου Αίπειας και του νυν Δήμου Μεσσήνης.

 

Πηγή : Βικιπαίδεια.

 

14. ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ = ΜΟΥΣΤΑΦΑΠΑΣΑ. Ημιορεινός οικισμός στη κεντρική Μεσσηνία Είναι έδρα του Δήμου Αριστομένους με 620 κατοίκους κατά την απογραφή του 2001. Ο Δήμος περιελάμβανε 11 χωριά Αριστομένης, Βούταινα, Διόδια, Κεφαλόβρυσο, Κουτήφαρη, Μάνεσι, Πελεκανάδα, Πλατανόβρυση, Πουλίτσι, Στέρνα, Στρέφι, (3.413 κάτοικοι). Σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.

 

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Μουσταφάπασα και μετονομάσθηκε το 1871. Την κοινότητα Αριστομένη την αποτελούσαν 4 οικισμοί. Ο οικισμός Αριστομένους, ο οικισμός Ζαπάντι που μετονομάσθηκε σε Καρυόβρυση το 1927 και σήμερα είναι ακατοίκητο, τον οικισμό Κουτήφαρι που έγινε ανεξάρτητη Κοινότητα το 1919, τον οικισμό Χαμούζα-Αμμουδερό. Έδρα του Δήμου ορίσθηκε το 1836 μέχρι το 1842 που η εδρα μεταφέρθηκε στην Πόλαινα μέχρι το 1848. Το 1848 η έδρα μεταφέρθηκε στο Κουτήφαρι μέχρι το 1863 που έγινε πάλι έδρα ο Αριστομένης. Το όνομα του το οφείλει στον περίφημο στρατηλάτη των Μεσσηνίων Αριστομένη, είναι ένα ανδρικό ελληνικό όνομα με ρίζες στην αρχαιότητα. Προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων άριστος + μένος και σημαίνει "ο ανδρειότατος".
Ο Αριστομένης ήταν ο Ήρωας των Μεσσηνιακών πολέμων, ιδιαίτερα στο Β΄ Μεσσηνιακό πόλεμο (685 πχ – 668 πχ).

 

15. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΕΙΟΝ = ΧΑΣΑΜΠΑΣΑ. Ανήκε στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Ιθώμης και τωρινό Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης. Στην περιοχή του Αριστοδημείου υπάρχουν τρεις τεχνικοί χωματόλοφοι. Πιστεύεται ότι ο ένας από τους τρεις είναι ο τάφος του Αριστοδήμου ο οποίος από απελπισία, τύψεις και πόνο σκότωσε την κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, γιατί οι Μεσσήνιοι δεν απελευθερώθηκαν από τους Σπαρτιάτες. Υπάρχει διατηρητέο κτίσμα με εντοιχισμένα πιθάρια, πολεμίστρες, καμάρες και θόλους. Ο Ιμπραήμ στο κτίσμα αυτό το 1825 είχε στήσει το στρατηγείο του, που ήταν το κονάκι του τοπάρχη Χασάν πασά.
Το χωριό που μετονομάσθηκε το 1927, προέρχεται από τους 1600 Τσάμηδες και 200 γυναικόπαιδα που εγκαταστάθηκαν γύρω στο 1600 μχ στην ορεινή Τριφυλία. Οι σημερινοί κάτοικοι ποτέ δεν δέχθηκαν τη νέα ονομασία Ανω Δώριο και το αποκαλούν ακόμα και σήμερα Σουλιμά, όπως επίσης μέχρι και σήμερα ομιλούν την Αρβανίτικη διάλεκτο.

 

16. ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ = ΧΑΪΚΑΛΙ = ΣΙΜΟΥ. Είναι χωριό της περιοχής Πεταλιδίου. Αναφέρεται τουλάχιστον 500 πριν, ενώ στις 25 Απριλίου του 1825 έγινε η μάχη του Σίμου. Η συμμετοχή του χωριού στα οικονομικά της επανάστασης του 1821 ήταν σημαντική. Το 1842 ιδρύεται το πρώτο σχολείο. Την περίοσο 1968 - 1973 λειτούργησε ως 2θέσιο και μετά το σχολείο καταργήθηκε. Το σημερινό χωριό είναι κοντά στη θάλασσα.

 

17. ΒΑΣΙΛΑΔΑ. Χωριό  που είναι πλησίον της Ανδρούσας, που ανήκε στον πρώην Δήμο Ανδρούσας και σημερινό Δήμο Μεσσήνης.

 

18. ΒΕΛΙΚΑ Πεδινός οικισμός (υψομ.35μ.,310 κατ.)που βρισκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Μεσσηνίας, κοντά στην ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου, 20 χλμ. νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Μεσσήνης. Η Βελίκα δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα κατά την μετακίνηση πληθυσμών από την τοποθεσία Φιλιππάκι. Η μετακίνηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τον Β ΠΠ, αλλά υπήρχαν και οικογένειες που διέμεναν στο Φιλιππάκι μέχρι και το 1960.Το όνομα της το πήρε από κάποιον Τούρκο στρατηγό που διέμενε εκεί ο οποίος ονομάζονταν Βελίκ Αγάς.

 

19. ΒΙΓΛΑ. Μικρό χωριό πλησίον των Χράνων του πρώην Δήμου Αίπειας και νυν Μεσσήνης. Πολύ κοντά στο χωριό περνάει και ένα πανέμορφο φαράγκι που ξεκινάει από το όρος Λυκόδημο και καταλήγει στη θάλασσα πλησίον των Χράνων.

 

20. ΒΛΑΣΑΙΪΚΑ. Μικρό χωριό του πρώην Δήμου Αίπειας και  σημερα του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης με 37 σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

 

21. ΒΛΑΣΗ = ΒΛΑΣΑΙΪΚΑ Το όνομα το χρωστάει στο Γεροβλάση αρχηγό της μεγάλης Αρκαδικής οικογένειας, ο οποίος ίδρυσε το χωριό αφού έδειρε ένα Τούρκο που προσπάθησε να προσβάλει την αδελφή του Κατερίνα. Επρόκειτο για οικογένεια τσοπαναραίων. Το χωριό υπαγόταν στο Δήμο Βουφράδος, ενώ σήμερα υπάγεται στο Δήμο Μεσσήνης.

 

22. ΒΟΥΤΕΝΑ. Ημιορεινό χωριό του πρώην Δήμου Αριστομένη και σημερινού Δήμου Μεσσήνης.

 

23. ΓΑΜΒΡΙΑ. Ορεινός οικισμός του πρώην Δήμου Πεταλιδίου που σήμερα βρίσκεται στα όρια του Δήμου Μεσσήνης. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άλλους οικισμούς του Λυκόδημου, το Κόκκινου και τη Λύκισσα.

 

24. ΔΑΡΑ. Είναι Δδ του πρώην Δήμου Πεταλιδίου του σημερινού Δήμου Μεσσήνης. Μαζί με τη γειτονική Δάφνη απετέλεσαν το Δδ Δάρα. Σήμερα έχει περί τους 280 κατοίκους.
25. ΔΑΦΝΗ = ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΩΡΙΟ. Η Δάφνη είναι ένα χωριό, που υπαγόταν διοικητικά στον πρώην Δήμο Πεταλιδίου και νυν Δήμο Μεσσήνης του Νομού Μεσσηνίας. Αριθμεί σήμερα περίπου 200 κατοίκους.
Η ονομασία Δάφνη είναι σχετικά νέα και προήλθε μετά από την απόφαση των κατοίκων του χωριού να αλλάξουν το παλιό όνομά του, «Καινούργιο Χωριό», λόγω του ότι στο Νομό υπάρχει και άλλο χωριό με το ίδιο όνομα. Απέχει 9 χλμ. από το Πεταλίδι και 24 χλμ. από την Καλαμάτα, την πρωτεύουσα του Νομού.
26. ΔΙΟΔΙΑ = ΛΟΪ Είναι ένα χωριό του σημερινού Δήμου Μεσσήνης.

 

27. ΕΠΙΣΚΟΠΗ. Ένα παραθαλάσσιο χωριό στο τουριστικό θέρετρο των Χράνων. Ανήκε στο Δήμο Αίπειας και σήμερα στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης με 140 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, ενώ αυτοί αυξάνονται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

28. ΕΥΑ = ΝΑΖΗΡΙ. Ένα χωριό του σημερινού του πρώην Δήμου Ανδρούσας, και σήμερα του Δήμου Μεσσήνης, του οποίου το παλιό όνομα μέχρι το 1927 ήταν Ναζήρι. Στην Εύα υπάρχει και σώζεται ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου που θεμελιώθηκε πριν 200 χρόνια, επί Τουρκοκρατίας δηλαδή.
29. ΕΛΛΗΝΟΕΚΚΛΗΣΙΑ = ΣΑΜΑΡΙ Ονομάσθηκε Σάμαρι από την Αγ. Σαμαρίνα που είναι εκεί κοντά. Η σημερινή ονομασία πιθανόν να προήλθε από το εκκλησάκι του είναι πλησίον της κορυφής του βουνού ψωριάρη. Το χωριό μετονομάσθηκε σε Ελληνοεκκλησιά λκαι σήμερα υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.

 

30. ΖΕΡΜΠΙΣΙΑ. Το χωριό αυτό αποτελούσε Δ.δ. του πρώην Δήμου Ιθώμης, του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης, έχει δε, περί τους  108 κατοίκους.                                                                                                                         
31. ΚΑΖΑΡΜΑ = ΝΤΟΥΒΡΕΪΚΑ. Το χωριό αυτό είναι στο δρόμο που μάμε για την Πύλο. Είναι η διασταύρωση που πηγαίνοντας δεξιά μας οδηγεί στα χωριά Χαντζή, Βλαχόπουλο κλπ Ενώ αριστερά μας οδηγεί στη φυσική ομορφιά της Μεσσηνίας το Πολυλήμνιο.Η ονομασία προέρχεται απο παλαιό Βενετικό κάστρο. Στη διάρκεια της κατοχής οι Γερμανοί έκαψαν όλα τα σπίτια και οι κάτοικοι μετακόμισαν στην σημερινή θέση του οικισμού. Η Καζάρμα σήμερα υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.

 

32. ΚΑΛΑΜΑΡΑ. Ο Καλαμαράς ή το Καλαμαρά είναι ένα μικρό χωριό του τέως  Δήμου Ανδρούσας και σημερινού Δήμου Μεσσήνης.

 

33. ΚΑΚΟΡΡΕΥΜΑ. Το Κακόρρευμα είναι χωριό του τ.Δήμου Αίπειας και νύν Δήμου Μεσσήνης Μεσσηνίας που βρίσκεται σε ύψος περίπου 300 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, σε απόσταση 1.5 χλμ από αυτήν. Υπαγόταν στο δημοτικό διαμέρισμα Χράνων του καποδιστριακού Δήμου Αιπείας, ενώ σήμερα υπάγεται στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης. Άγνωστη παραμένει η ημερομηνία ίδρυσής του. Αναφέρεται στα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μεταξύ των ετών 1840-1842, υπό το όνομα "Κακόρευμα Κορώνης Πυλίας". Για την προέλευση του ονόματός του υπάρχουν δύο παραδόσεις. Σύμφωνα με αυτές η ονομασία προέρχεται από το παρακείμενο φαράγγι, που κατά το παρελθόν σε μεγάλη κακοκαιρία είχε παρασύρει άλογα από τις δυτικές ορεινές περιοχές του όρους Λυκόδημο, ή από τον αρκετά ισχυρό δυτικό άνεμος που φυσά αρκετές ημέρες το χρόνο στην περιοχή. Οι περισσότεροι παλαιοί κάτοικοί του προέρχονται από μετακινήσεις πληθυσμού από τα βόρεια του Νομού Μεσσηνίας και την Αρκαδία περί τους χρόνους της απελευθέρωσης από την οθωμανική κατάκτηση. Κατά τη δεκαετία του 1970 η πλειονότητα των κατοίκων μετακινήθηκε στον τότε οικισμό Χράνοι που ήταν κοντά στην θάλασσα και τις συγκοινωνίες. Αποτέλεσε έδρα ομώνυμης κοινότητας και έδρα μονοθέσιου δημοτικού σχολείου που συγκέντρωνε παιδιά και από τα γύρω χωριά πριν και μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Το σχολείο έκλεισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μεταφερόμενο στους Χράνους. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα υπολείμματα από χριστιανικούς ναΐσκους που χρησιμοποιούνταν επί τουρκοκρατίας. Μέσα στον οικισμό του χωριού βρίσκονται σήμερα δύο ναοί: ο Άγιος Βασίλειος σε ρυθμό απλής βασιλικής χτισμένος το 1894 από τους κατοίκους του χωριού που είναι η έδρα της ενορίας που καλύπτει το δημοτικό διαμέρισμα Χράνων και ο Άγιος Δημήτριος μικρός ναός σε ρυθμό βασιλικής, χτισμένος κατά την Τουρκοκρατία που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοιμητηρίου του χωριού.

 

34. ΚΑΛΑΜΑΚΙ = ΤΟΥΡΚΟΒΡΥΣΗ. Πρόκειται για ένα χωριό της ευρύτερης περιοχής του Πεταλιδίου. Είναι παραλιακό με πολύ ωραία παραλία, υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ Και το Καλλαμάκι είναι ένας ακομα τουριστικός προορισμός της Μεσσηνίας. Σήμερα είναι ενταγμένο στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.

 

35. ΚΑΛΟΒΡΥΣΗ = ΒΟΥΡΝΑΖΙ Είναι ένα χωριό (οικισμός) πλησίον του Αριστοδημείου της περιοχής Μεσσήνης. Σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.                       

 

 36. ΚΑΡΤΕΡΟΛΙ. Το Καρτερόλι ή Καρτερόλιον είναι χωριό στο Νομό Μεσσηνίας. Σήμερα αποτελεί τον βασικό οικισμό του ομώνυμου Δημοτικού Διαμερίσματος (ο δεύτερος οικισμός είναι το γειτονικό Μοσχοχώρι με 70 κατοίκους) του Δήμου Μεσσήνης. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την πόλη της Μεσσήνης και αριθμεί 529 κατοίκους.

 

37. ΚΑΡΥΟΒΡΥΣΗ = ΖΑΠΑΝΤΙ. Νότια της πρώην κοινότητας Κεφαλόβρυσου (Χαλβάτσου, συναντάμε τον οικισμό της Καρυόβρυσης που παλαιότερα είχε την ονομασία Ζαπάντι. Το όμορφο αυτό χωριό σήμερα είναι ακατοίκητο. Το σωριό σήμερα διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Μεσσήνης.

 

38.  ΚΑΦΟΥ. Το Καφού είναι ένας μικρός οικισμός του τ. Δήμου Αίπειας και νυν Μεσσήνης. Έχει μόνο 6 μόνιμους κατοίκους.

 

39. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ = ΧΑΛΒΑΤΣΟΥ. Το χωριό Κεφαλοβρυσο ή Χαλβατσου βρίσκεται στο βορειότερο προς τα δυτικά άκρο του κεντρικού τμήματος του νομού Μεσσηνιας (επαρχία Μεσσήνης), σε υψόμετρο 600 μ.στα όρια με την επαρχία Τριφυλίας. Διοικητικά ανήκει στην επαρχία Μεσσήνης του νομού Μεσσηνίας και μαζί με το συνοικισμό Κουλκάδα, που βρίσκεται 2 χμ. δυτικά απ αυτό, αποτελούσε από το 1912 και ως το 1997 ιδιαίτερη κοινότητα, αρχικά με την επωνυμία «Κοινότητα Χαλβάτσου» και από το 1956 «Κοινότητα Κεφαλόβρυσου». Μέχρι το 2010 ανήκε στον επανασυσταθέντα Δήμο Αριστομένη, ενώ σήμερα ανήκει στο Δήμο Μεσσήνης.  

 

40. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ. Η Κλεισούρα είναι χωριό της πρώην κοινότητας Αδριανής που μετέπειτα εντάχθηκε στο Δήμο Αίπειας και από το 2010 υπάγεται στο Δήμο Μεσσήνης. Οι κάτοικοί της στο σύνολό τους είναι από την Αλωνίσταινα της Αρκαδίας, που έφτασαν εδώ σαν παραχειμάδες, πριν ακόμα από την Ελληνική επανάσταση. Και όπως λέγεται, οι πρώτες οικογένειες ήταν Κοτσάφτης, Γκαρδιακός, Μπουζαλάς, Μάντης, Κουτρουμπής. Το όνομα Κλεισούρα σίγουρα το χρωστάει στο εκεί στενό πέρασμα που σχηματίζουν δυο τεράστιοι δασωμέμνοι λόφοι. Στο καιρό της σκλαβιάς φαίνεται πως η Κλεισούρα είχε επαναστατικά ερεθίσματα. Στο χωριό αυτό λημέριαζε ο Κλεφτοκαπετάνιος Μαντάς, που φύλαγε τα στενά. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα παραδοση για τον Μαντά, για τη δράση του γύρω από το Μπογάζι και την Κλεισούρα. Ο Κωνσταντής Μάντης σαν μπουλουξής πήρε μέρος στην πολιορκία της Κορώνης και ο Στάθης Κοτσάφτης, λέει κάποια οικογενειακή παράδοση, το απόκτησε έτσι, για λόγους πατριωτικούς και αντιγνωμίας. Ήρθε σε ρήξη ο Στάθης με τους Τούρκους, έτσι αναγκάστηκε να κρύβεται ψηλά στα μαντριά για πολύ καιρό. Όταν κάποτε τον έπιασαν οι Τούρκοι, του έκοψαν το ένα αυτί. Έκτοτε τον φώναζαν Κοτσάφτη.
41. ΚΟΓΧΥΛΗ = ΛΑΚΑΚΟΥΚΙΑ. ‘Ενας μικρός οικισμός του νέου Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης.
42. ΚΟΚΚΙΝΟΥ. ο τελευταίο χωριό στο δρόμο προς την κορυφή του Λυκόδημου... Όσο πιο κοντά στον ουρανό βρίσκεται ενας τόπος, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να δανιστεί θεϊκές αρετές, όπως η ομορφιά, η καθαρότητα και η γαλήνη που μπορεί να σου προσφέρει ένας τόπος που συνδυάζει αρμονικά την παλαιότητα με την διαχρονική φιλοξενία των κατοίκων. Φτάνοντας κανείς στου Κόκκινου θα διαπιστώσει την διαφορετικότητά του απο τον υπόλοιπο κόσμο. Σαν διαφορετική όψη μιας περιοχής που διατηρεί ακόμα τις φυσικές ομορφιές της. όπως είναι οι καταπράσινες πλαγιές που τους χειμωνιάτικους μήνες βάφονται λευκές και η ξεχασμένη στα χρόνια αρχιτεκτονική των σπιτιών δημιουργούν ένα τόπο μαγευτικό.

 

Ο οικισμός αυτός υπαγόταν στον πρώην  Δήμο Πεταλιδίου, ενώ σήμερα υπάγεται στο Δήμο Μεσσήνης

 

43. ΚΟΝΤΟΓΟΝΙ ή ΚΑΤΩ ΚΟΝΤΟΓΟΝΙ. Ορεινός οικισμός κτισμένος στο όρος Κουφιέρος  ( 800 μ.υψομ.) .Η οικονομία του στηρίζεται στην κτηνοτροφία  με φθίνουσα πορεία .Στο παρελθόν υπήρξαν στιγμές άνθησης ,αλλά το μεταναστευτικό κλίμα της δεκαετίας 1950 – 1960 ώθησε το ενεργό εργατικό δυναμικό κυρίως στην Αυστραλία .

 

Σήμερα η παροικία της Μελβούρνης αριθμεί περισσότερα από 150 μέλη με δυναμική παρουσία στην ελληνική ομογένεια.

 

Αποτελεί πόλο έλξης λόγω του υγιεινού κλίματος και της μοναδικής θέας που διαθέτει στον μεσσηνιακό κάμπο .Ειναι πόλος έλξης κυρίως σε Γερμανούς επισκέπτες οι οποίοι αυξάνονται ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια  και αρκετοί το έχουν επιλέξει σαν τόπο μόνιμης κατοικίας.

 

Υπαγόταν στο Δήμο Βουφράδος, σημερινό Δήμο Μεσσήνης.

 

 Πηγή : http://papaflessas.blogdrive.com

 

44. ΚΟΥΡΤΑΚΙ, χωριό της Μεσσηνίας, που ανήκε  μέχρι 31.12.2010,στον Δήμο Βουφράδος και τώρα στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης. Στοιχεία για το χωριό βρίσκουμε από το 1833 με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, και ανήκε στον Δήμο Βίαντος, που ιδρύθηκε το 1835 και καταργήθηκε και τα χωριά του συγχωνεύθηκαν στο τότε Δήμο ΒΟΥΦΡΑΣΟΥ. Το 1912 γίνεται αυτοτελής κοινότητα. Στην απογραφή του Ελληνικού κράτους το 1911  βρίσκουμε τα εξής στοιχεια. 195 κάτοικοι και απείχε από το Χατζή 1 ώρα και 15 λεπτά με τα πόδια. Επίσης υπάρχουν μερικά διάσπαρτα στοιχεία ακόμα για την προ του 1821 εποχή και απ’  το 1912 μέχρι και το 1965. Αυτά οταν επαληθευτούν θα αναρτηθούν.

 

45. ΚΟΥΤΗΦΑΡΗ. Είναι ένα χωριό του πρώην Δήμου Αριστομένους και σημερινού Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης με 127 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

 

46. ΚΥΝΗΓΟΥ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ. Ένα μικρό χωριό που σήμερα έχει περί τους 45 κατοίκους και είναι μετά την πρώην κοινότητα Τρικόρφου. Οι κάτοικοι του κυνηγού της Πυλίας προέρχονται από αυτό το χωριό αφού ήταν οι πρώτοι κάτοικοί του.

 

47. ΛΑΪΝΑ. Η Λάϊνα είναι ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας που ήταν ενταγμένο στον πρώην Δήμο Αίπειας, και ρώρα στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης. Συγκεκριμένα βρίσκεται 2 χλμ πριν τον Αγ.Ανδρέα Λογγά.

 

48. ΛΑΜΠΑΙΝΑ = ΛΕΖΙ  Η Λάμπαινα είναι χωριό του τέως Δήμου Ιθώμης και νυν Μεσσήνης. Απέχει 21 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 10 χιλιόμετρα από την αρχαία Μεσσήνη. Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Λέζι. Μετονομάστηκε σε Λάμπαινα στις 2 /6/ 1921.

 

49. ΛΕΥΚΟΧΩΡΑ = ΧΑΣΤΕΜΗ. Τον Αύγουστο του 1912 πρωτοσυστάθηκε σαν κοινότητα με την επωνυμία Χάστεμη. Στη συνέχεια το 1927 μετονομάσθηκε σε κοινότητα Λευκοχώρας. Σήμερα είναι χωριό του Δήμου Μεσσήνης.

 

50. ΛΟΓΓΑ. Η Λογγά ήταν η έδρα του πρώην Δήμου Αίπειας  Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσσηνιακής χερσονήσου, 42 χλμ. ΝΔ της Καλαμάτας. Σήμερα είναι Δδ του Δήμου Μεσσήνης.

 

51. ΛΥΚΙΣΣΑ. Πρόκειται για ένα μικρό οικισμό του πρώην Δήμου Πεταλιδίου πλησίον Αχλαδοχωρίου, Καλαμακίου κλπ. Το 1912 έγινε έδρα της νεοσύτατης ομόνυμης κοινότητας, αφού σ’ αυτήν προσαρτήθηκαν οι οικισμοί Σούμπαλι και Γαμβριά. Το 1997 η κοινότητα καταργείται και ενσωματώνεται στο Δήμο Πεταλιδίου. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Μεσσήνης.

 

52. ΛΥΚΟΤΡΑΦΟ Το "Λυκότραφο" είναι ένα ημιορεινό χωριό, που ήταν η κοινότητα Λυκότροφου,  ενώ σήμερα ανήκει στον Καλλικρατικό "Δήμο Μεσσήνης" και απέχει περίπου 14 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 3-4 από τη Μεσσήνη .Οι μόνιμοι κάτοικοι που είναι 197 ντόπιοι και 16 αλλοδαποί, ασχολούνται κυρίως με την γεωργία . Οι βασικές καλλιέργειες των γεωργών είναι το λάδι και η κορινθιακή σταφίδα.

 

53. ΜΑΓΓΑΝΙΑΚΟ. Βρίσκεται στον πρώην  Δήμο Ανδρούσας και σημερινό Δήμο Μεσσήνης. Στην απογραφή του 2001 είχε 175 κατοίκους.

 

54. ΜΑΔΕΝΑ. Το χωριό είναι σχετικά νέο αφού ιδρύθηκε το 1912 και από οικισμός έγινε κοινότητα. Απλά αρχικά γραφόταν Μάδαινα και στη συνέχεια έγινε Μάδενα. Το 1997 περιήλθε στον Καποδιστριακό Δήμο Μεσσήνης όπου παραμένει και στον Καλλικρατικό Δήμο. Με την απογραφή του 2001 είχε 143 κατοίκους.

 

55. ΜΑΘΙΑ = ΔΡΑΓΚΑ. Η Μαθία είναι ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του όρους Λυκόδημος. Ανήκει στον τέως Δήμο Πεταλιδίου και νύν Δήμο Μεσσήνης του Νομού Μεσσηνίας, 7 περίπου χιλιόμετρα από την ακτή της θάλασσας. Την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής, αναφερόταν με την ονομασία Δράγκα, η ονομασία του οποίου άλλαξε το 1971 Οι πειρατές του Μπαρμπαρόσσα καταστρέψανε την αρχική τοποθεσία του οικισμού. Στην επανάσταση του 1821, ο θρυλικός Καπετάν Νταβής Τριανταφυλλόπουλος με τα παλικάρια του συνέτριψαν τον Τουρκικό στρατό. Το μνημείο τους βρίσκεται στην είσοδο του χωριού για να θυμίζει στις μελλοντικές γενιές το γεγονός.

 

56. ΜΑΚΡΕΝΑ. Ένας οικισμός 54 κατοίκων που βρίσκεται στο Δημοτικό διαμέρισμα της Βούτενας του τέως Δήμου Αριστομένους, του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης.

 

57. ΜΑΝΕΣΙ. το χωριό Μάνεσι, το 1835 με τη δημιουργία των Δήμων, ανήκε στο δήμο Υάμειας, που καταργήθηκε το 1840 και ενσωματώθηκε στον Δημο Ιθώμης. το 1911 είχε 294 κατοίκους, απείχε με τα πόδια από το Μαυρομάττι 2 ώρες και 15 λεπτά. Είχε γραμματοδιδασκαλείο. το 1912 με το φεκ 262 Α /1912,31.8.1912.-ανεγνω

‘’πείραμα (και όχι σχέδιο) …Καλλικράτης’’ Ή Αλλιώς ‘’Η ΕΡΗΜΩΣΗ’’

πείραμα (και όχι σχέδιο) …Καλλικράτης Ή Αλλιώς ‘’Η ΕΡΗΜΩΣΗ’’

…Στου κουφού την πόρτα …πάρε  την πόρτα και ΦΥΓΕ ! ! !

Ο υπουργός  θέλει κάτι να παρουσιάσει πως έκανε…

Το αποτέλεσμα (αν δεν ακούσει τις τοπικές κοινωνίες) θα είναι τραγικό. Ερήμωση της  ενδοχώρας  και  υπερανάπτυξη  στις μεγάλες πόλεις. Εάν αυτό θέλουμε τότε προχωρήστε στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις  αν εφαρμοστεί το ‘’πείραμα Καλλικράτης’’  έτσι όπως παρουσιάζεται τότε για  τα χωριά μας  ΑΡΧΙΖΕΙ  Η  ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ  ΜΕΤΡΗΣΗ προς την ΕΡΗΜΩΣΗ  και στην ‘’καλύτερη περίπτωση ‘’ …την κατάληψή  τους  από  κάθε  λογής  απίθανους  λαθρομετανάστες και  …κοινοτικούς!!!

Αν δεν αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς της περιοχής μας  ενημερώνοντας  κατ΄ επέκταση  και τους κατοίκους  (πάρα πολλοί δεν γνωρίζουν τι πάει να γίνει) τα χωριά μας θα γίνουν ΧΩΡΙΑ-ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ.

Ακόμα και οι κυβερνητικοί  βουλευτές του νομού μας προσπαθούν να …συνετίσουν τον ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ του πειράματος  να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες (δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς γιατί η αντίδραση είναι μεγάλη).

Κανείς δεν αμφιβάλει πως η μεταρρύθμιση  πρέπει να γίνει.

Όμως όχι ‘’επί χάρτου’’ και χωρίς να ακούσουν κανένα...

Όπως λέει και μια παροιμία «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος!!!»  Φαίνεται όμως πως ο υπουργός είναι ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ!!!

Δεν άκουσε τελικά (αυτό διέδιδε όλο αυτό το χρονικό διάστημα πως οι τοπικοί φορείς θα διαμορφώσουν το ‘’ΣΧΕΔΙΟ’’) τους τοπικούς άρχοντες και προχωρά μόνος του στο ‘’πείραμά του’’ που με γεωμετρική ακρίβεια θα οδηγήσει τα χωριά της περιοχής μας  στην χειρότερη περίπτωση στην  ΕΡΗΜΩΣΗ  και στην …ΚΑΛΥΤΕΡΗ  στον εποικισμό  από πάσης φύσεως ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

Η βουλευτής του  νομού μας ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ  μιλώντας στην βουλή για το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί και απευθυνόμενη στον ‘’ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ’’  του είπε επί λέξη: «ΔΕΙΞΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΖΕΙΤΕ ΑΠΟΜΩΝΟΜΕΝΟΣ  ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΟ ΠΥΡΓΟ , ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ…»

Ο  δε ΝΙΚΗΤΑΣ  ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ  δήλωσε:  «Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ  ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΞΕΜΕΙΝΕ ΜΟΝΟΣ αφού ΚΕΔΚΕ τοπικές κοινωνίες κοινωνικοί φορείς και το σύνολο της αντιπολίτευσης (και όχι μόνο… ) λένε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο» . Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Αθηναίων προειδοποιεί τον κ. Ραγκούση πως αν «επιμείνει στην πλήρη άρνησή του να διαλεχθεί και κυρίως να ακούσει , τότε για το τι πρόκειται να συμβεί στις 2/1/2011 την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει ο ίδιος, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και με τους παραπάνω και οι βουλευτές ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ ( Να δημιουργηθούν 8 δήμοι στη Μεσσηνία) ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Να γίνουν δεκτές από τον “Καλλικράτη“οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (υπέρ της διατήρησης των ιστορικών δήμων. Χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» «συνολική απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση»,) προσθέτοντας ότι δεν θα δημιουργήσει καλύτερο κράτος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά θα δημιουργήσει χειρότερη τοπική αυτοδιοίκηση.

ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ;;;  …ΕΙΔΩΜΕΝ….

Φιλικά

Γιώργος Βαμβακάς

Πληροφορίες Δήμου Βουφράδος

Πληροφορίες Δήμου Βουφράδος

Δήμαρχος: Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος
Τηλέφωνα: 2722081250, 2722081396, 2722081740
FAX: 2722081366, 2722081741
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φορείς που εδρεύουν στο δήμο Βουφράδος

Αστυνομικό Τμήμα Χατζή: 2722081204
Περιφερειακό Ιατρείο Χατζή: 2722081229
ΕΛ.ΤΑ. Χατζή: 2722081223

Η Ρένα Ασημακοπούλου από το Χατζή Μεσσηνίας Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Η Ρένα Ασημακοπούλου από το Χατζή Μεσσηνίας Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, εκλέγεται πρόεδρος του Αρείου Πάγου γυναίκα, όπως γυναίκα εκλέγεται και ως Γενικός Επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων. Ύστερα από εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης επελέγη για τη θέση του προέδρου, η αντιπρόεδρος Ρένα Ασημακοπούλου στη θέση του αποχωρήσαντα Γιώργου Καλαμύδα και η Ελένη Διακομανώλη στη θέση του μέχρι πρότινος προέδρου, Κώστα Πετρόπουλου….

Σε προαγωγές δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις του προέδρου και δύο αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, προέβη το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του σήμερα Τρίτη. Τα κενά δημιουργήθηκαν την 30η Ιουνίου 2011, ύστερα από τις συνταξιοδοτήσεις δικαστικών λειτουργών.

Ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, επέλεξε για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου τη Ρένα Ασημακοπούλου, σε αντιπροέδρους τους Αθανάσιο Κουτρομάνο και Γεώργιο Χρυσικό, σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Αναστάσιο Γκότση, σε αντιπροέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Μιχαήλ Ζυμή και την Ευφροσύνη Κραμποβίτη και σε Γενικό Επίτροπο Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων την Ελένη Διακομανώλη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης οι προαγωγές έγιναν με βάση την επιτερίδα και αξιοκρατικά κριτήρια.

Αναφερόμενος στη νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι πρόκειται περί ακεραίου ανθρώπου και βαθέως γνώστη της Δικαιοσύνης, ενώ για τη δεύτερη γυναίκα που προήχθη στη θέση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Ελένη Διακομανώλη (και πάλι για πρώτη φορά καταλαμβάνει γυναίκα τη θέση αυτή), ο υπουργός επισήμανε ότι κύρια χαρακτηριστικά της επιλογής της ήταν η μακροχρόνια πορεία της και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών της στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Τα θερμά συγχαρητήρια στην συμπατριώτισσα μας για την μοναδική και άξια  προαγωγή στο ανώτατο αξίωμα , και να συνδυαστεί με πολλές επιτυχίες!!!

Εμβλημα Δήμου

Εμβλημα Δήμου

Όπως για την ονομασία, έτσι και για το έμβλημα επικράτησε η αντίληψη της πλήρους εξάλειψης όλων των στοιχείων που θύμιζαν οθωμανικό ζυγό. Με τη χάραξη των πρώτων σφραγίδων ασχολήθηκε ο Konrand Lange, και ο Έλληνας χαράκτης Κόντος, μετά τη βασιλική απόφαση της 15ης Αυγούστου 1835. Η σφραγίδα του δήμου Βουφράσου στην αρχή ήταν κυκλική χωρίς κανένα έμβλημα. Το δημοτικό συμβούλιο, το έτος 1882, πήρε απόφαση να τεθεί ως έμβλημα στη σφραγίδα του δήμου "τράγος" (Αρχαιολογική Εταιρεία, Αρχείο Παναγιώτη Ευστρατιάδη / αριθμός πρωτ. 2099/2 Ματρίου 1882). Η απόφαση αυτή δεν έγινε δεκτή, και κατόπιν γνωμοδότησης του αρχαιολόγου και υπεύθυνου για αυτά τα ζητήματα Π. Ευστρατιάδη, επελέγη ως έμβλημα ένα βόδι που βαδίζει, το οποίο επικυρώθηκε με το βασιλικό διάταγμα της 16ης Μαΐου 1882 (ΦΕΚ 89, σελίδα 472 κ.ε.).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΙ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΙ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Να δημιουργηθούν 8 δήμοι στη Μεσσηνία ζήτησε ο Δ. Κουσελάς

Nα ακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών της Μεσσηνίας και να δημιουργηθούν 8 δήμοι στον νομό, αντί των 6 που προβλέπονται από το σχέδιο “Καλλικράτης”, ζήτησε μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο βουλευτής Δημ. Κουσελάς.

Ο κ. Κουσελάς, αφού χαρακτήρισε το σχέδιο “μείζονα μεταρρύθμιση, που όχι μόνο υλοποιεί μια κεντρική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ένα κράτος το οποίο σέβεται τον πολίτη και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά είναι αντάξια των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έκανε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, όπως το ΕΣΥ, ο «Καποδίστριας» και οι μεγάλες τομές στην παιδεία”, αναφερόμενος στα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, τόνισε ότι “με αυτό δημιουργούνται  ισχυροί αυτοδιοικητικοί θεσμοί, με επιχειρησιακή ικανότητα. Δημιουργούνται θεσμοί που δεν θα λειτουργούν είτε ως «μεσίτες», είτε ως «μεσάζοντες».

Η πρώτη και σημαντική διάσταση αυτού του νομοσχεδίου είναι η αναπτυξιακή του φιλοσοφία, η οποία αλλάζει εντελώς. Παύει, πλέον, να υφίσταται το αθηνοκεντρικό κράτος όπως το ξέραμε. Η ανάπτυξη δεν θα σχεδιάζεται στην Αθήνα, ούτε θα υλοποιείται από τους διορισμένους στην Περιφέρεια. Θα σχεδιάζεται στην Περιφέρεια και θα υλοποιείται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της. Η δεύτερη διάσταση αφορά στην ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών στον πολίτη. Ο νέος, ισχυρός δήμος, με κατάλληλους οικονομικούς και ανθρώπινους  πόρους, θα έχει τη δυνατότητα ολοκληρωμένης προσφοράς υπηρεσιών.

Η τρίτη διάσταση αφορά στη δημιουργική απάντηση που δίνει η νέα αρχιτεκτονική του «Καλλικράτη» στην κρίση. Με την εξοικονόμηση πόρων πάνω από 1,8 δισεκατομμύριο ανά έτος, με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, με το ξεκαθάρισμα και τη σαφή οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των νέων αυτοδιοικητικών θεσμών, έτσι ώστε να πάψει η ταλαιπωρία του πολίτη,

ο οποίος μέχρι σήμερα πήγαινε «από τον Άννα στον Καϊάφα» και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί…”

Αναφερόμενος ειδικά στη χωροταξική διάσταση του «Καλλικράτη» στη Μεσσηνία, ο κ. Κουσελάς επισήμανε ότι “η μείωση των δήμων, που προβλέπεται για το Νομό Μεσσηνίας, συγκριτικά με το μέγεθος του νομού, αλλά και με το υφιστάμενο καποδιστριακό πλαίσιο, είναι πάρα πολύ μεγάλη, σε σύγκριση με άλλους νομούς. Είχαμε, μέχρι σήμερα, 29 δήμους και 2 κοινότητες. Με βάση την πρόταση που υπάρχει, πάμε στους 5, συν τον ορεινό Δήμο της Μάνης...

Εδώ και ένα μήνα, από την αρχή της συζήτησης για τον «Καλλικράτη», είχα προτείνει 8 δήμους ως την καλύτερη λύση για το Νομό Μεσσηνίας, δηλαδή 2 δήμους σε κάθε πρώην επαρχία. Με βάση την υφιστάμενη πρόταση, αυτό σημαίνει έναν επιπλέον δήμο στην Τριφυλία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από τις τοπικές κοινωνίες των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών –και υπάρχουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων προς αυτή την κατεύθυνση- και ένα δήμο στην Ανατολική Πυλία, όπου και εκεί υπήρξε συμφωνία των δήμων για τη δημιουργία ενός νέου δήμου.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο να φτιάξουμε ισχυρούς δήμους, αλλά οι Δήμοι αυτοί να είναι λειτουργικοί και αποτελεσματικοί και, εν πάση περιπτώσει, να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών (υπάρχουν και άλλες αποφάσεις σε επιμέρους δήμους, οι οποίες είναι ομόφωνες, εδώ αναφέρθηκα μόνο στα κεντρικά ζητήματα), με την παραπάνω χωροταξική διάρθρωση πιστεύω ότι θα αντιμετωπιζόταν το θέμα, χωρίς  περαιτέρω προβλήματα στη Μεσσηνία.

Οι 8 δήμοι δεν είναι μεγάλος αριθμός και με αυτούς δίνονται απαντήσεις και λύσεις στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών”.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Κουσελάς κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό κ. Ραγκούση να λάβει σοβαρά υπόψη αυτή την πραγματικότητα, προκειμένου, όπως σημείωσε “το τελικό αποτέλεσμα να καλύπτει και τη δική σας λογική, αλλά και τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας της Μεσσηνίας”.

Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 20/5/2010

 

Να γίνουν δεκτές από τον “Καλλικράτη“

οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων

  Του Γιάννη Λαμπρόπουλου* βουλευτή Μεσσηνίας

Ξεκινώ με την παραδοχή ότι η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Συζητάμε λοιπόν ένα σπουδαίο νομοσχέδιο από πλευράς αρχής και σημασίας. Θα πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε τη σύνεση και τον τόνο που αρμόζει. Να συζητάμε με ηρεμία και να συγκλίνουμε  -γιατί όχι, και να συναποφασίζουμε. Ας αφήσουμε λοιπόν τους σκοτωμούς και την εικόνα που δεν μας τιμούσε. Όλοι μας έχουμε θετικές προτάσεις και πρέπει να τις καταθέσουμε σε αυτόν εδώ το χώρο. Οι μικροί δήμοι δεν απέδωσαν, οπότε έπρεπε να φύγουμε από αυτό το σύστημα και να πάμε σε κάτι καινούργιο. Προϋπόθεση για

επιτυχία του νέου εγχειρήματος είναι να είναι καλά σχεδιασμένο, να είναι λειτουργικό και βιώσιμο, με όποια σημασία έχουν αυτές οι δυο σημαντικές λέξεις, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι θα αποβεί και θα είναι ωφέλιμο για τον τόπο μας.

Πώς λοιπόν μπορούμε να συγκλίνουμε όμως, όταν στο θέμα του χωροταξικού έχουν δημιουργηθεί τόσες αναστατώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί; Δημιουργείται στη Μεσσηνία ένας δήμος με 6.000 κατοίκους, αποτελούμενος από μικρούς και φτωχούς δήμους, εκ των οποίων ο ένας έχει κηρύξει επανάσταση διότι δεν επιθυμεί την συμμετοχή του στη δημιουργία του Δήμου Μάνης, αλλά επιθυμεί να συνενωθεί με την Καλαμάτα. Μάλιστα ο δήμαρχος ο οποίος πρόσκειται κομματικά στο κυβερνών κόμμα, δηλώνει και καλεί τον κόσμο διαμέσου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, να κάνουν ομαδικές μεταδημοτεύσεις. Πώς λοιπόν θα λειτουργήσει αυτός ο δήμος;

Παράλληλα δύο άλλοι μεγάλοι δήμοι, από 10.000 κατοίκους ο καθένας, των Γαργαλιάνων και των Φιλιατρών συμφώνησαν από κοινού να συνενωθούν, συμφώνησαν στην έδρα, στο όνομα, και αυτούς τους δήμους δεν τους λαμβάνουμε υπόψη μας, τους καταργούμε και τους πάμε αλλού.

Γιατί λοιπόν δεν λαμβάνουμε υπόψη μας τη γνώμη τους, την άποψη της τοπικής κοινωνίας, τις αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων; Έχουμε και εκεί παραιτήσεις των δημάρχων και όλων των δημοτικών συμβουλίων, και απειλές μη συμμετοχής στις εκλογές και όλα τα επακόλουθα.

Δημιουργείται άλλος δήμος στη Μεσσήνη, συνενώνονται επτά και ο δήμος που υπήρχε οχτώ. Καλύπτει πάνω από το ένα τέταρτο του νομού, το νότιο τμήμα του δήμου το τελευταίο άκρο του με το βόρειο, τα δύο ακραία χωριά απέχουν 93 χιλιόμετρα. Δηλαδή όσο από εδώ στην Κόρινθο και πιο πέρα ακόμα. Άλλα χωριά από αυτά είναι στη θάλασσα, άλλα πάνω στο βουνό. Πώς αυτός ο δήμος θα λειτουργήσει σε 93 χιλιόμετρα, πώς αυτός ο δήμαρχος θα πάει από τη μία άκρη στην  άλλη, με επτά δήμους ακόμα που συνενώνονται και με μια τεράστια έκταση, πως λοιπόν θα λειτουργήσει;

Παράλληλα  κάτοικοι χωριών περνάνε μέσα από την έδρα άλλου δήμου, του Μελιγαλά, για να πάνε στην έδρα του καινούργιου δήμου.

Συμβαίνουν παράξενα πράγματα, δήμοι οι οποίοι υπάγονται διοικητικά σε άλλο δήμο, σε άλλη περιοχή δικαστικά, εφορίες... Φεύγουν από αυτήν την περιοχή και πάνε στην άλλη, θα τρέχουν για τις μισές δουλειές τους στον έναν δήμο και για τις άλλες μισές στον άλλο. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει όλα αυτά τα πράγματα;

Θέλω να είμαι σύντομος και καταλήγω σε μια πρόταση που είναι βασική για την ηρεμία του νομού, για να καταλήξουμε  κάπου. Πώς μπορούμε να στερούμε το δικαίωμα από δήμους που εκφράζονται με τα Δημοτικά Συμβούλια; Αποφασίζουν θετικά ότι θέλουν να καταργηθούν - αλλά λένε, να πάω εκεί γιατί εκεί με εξυπηρετεί, εκεί γειτνιάζω, εκεί είναι οι περιουσίες μου, εκεί θέλω. Γιατί εμείς τον πάμε αλλού;

Έχω να καταθέσω αυτές τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Θα σας τις δώσω στα χέρια και εύχομαι και πιστεύω και πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που προτείνουν τα ίδια τα δημοτικά συμβούλια, οι τοπικές κοινωνίες, για το καλό. Γιατί πρέπει αυτό το σχέδιο νόμου να είναι σωστό και να επιτύχει, το πιστεύω μέσα από την ψυχή μου. Και μάλιστα στις κρίσιμες χρονικές στιγμές που περνάμε πρέπει να είναι σωστό για να επιτύχει, δεν πρέπει να αποτύχει ο “Καλλικράτης“.

* Παρέμβαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το σχέδιο νόμου.


Πηγή:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 20/5/2010

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αγροτικό Ιατρείο +30-27230 81229
Αστυνομία +30-27230 81204
Ταξί +30-27220 81222  -  +30-693 8909343
Δήμος Βουφράδος +30-27230 81250, 81396

Η επανίδρυση του Δήμου το 1997

Η επανίδρυση του Δήμου το 1997

Η Ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε σαν αποτέλεσμα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης να επέλθουν σημαντικές μεταβολές στην οργάνωση και λειτουργία των δήμων και κοινοτήτων .
Η φιλοσοφία του νέου εγχειρήματος ήταν δυνατοί δήμοι με αυτοτέλεια πόρων και οργανωμένες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπερέτηση του πολίτη. Η διοικητική διαίρεση που είχε επέλθει ουσιαστικά επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου, με το νόμο ΔΝΖ/1912 και όπως αυτή με την πάροδο του χρόνου εξελίχτηκε, οδήγησε την τοπική αυτοδιοίκηση, το 1998, στο να αποτελείται από 441 δήμους και 5.382 κοινότητες, εκ των οποίων οι 206 δήμοι, ποσοστό 46,8%, να έχουν πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων και οι 4.507 κοινότητες, ποσοστό 84,6%, να έχουν πληθυσμό κάτω των 1.000 κατοίκων.
Η μεγάλη τομή που έκανε η κυβέρνηση   Σημίτη το 1998 δεν προήλθε σαν κεραυνός εν αιθρία ,είχε προηγηθεί ο νόμος 1416/1984
που έδινε την δυνατότητα για την εθελοντική συνένωση όμορων δήμων και κοινοτήτων με αποφάσεις των δημάρχων - κοινοταρχών ή με αποφάσεις των εκλογέων κατοίκων.
Το αποτέλεσμα αυτού του νόμου δεν έφερε τα ποθούμενα αποτελέσματα όμως μέσα στην επόμενη τριετία έγιναν 18 νέοι δήμοι σε όλη την Ελλάδα .
Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1994 να φέρει νέο νόμο τον 2218/94 που προέβλεπε την υποχρεωτική συνεργασία θεσμοθετώντας τα Συμβούλια περιοχής.
Η υποχρεωτική συνεργασία δεν προχώρησε και το 1997 με το νόμο 2539/97 .ΦΕΚ 244/4-12-97 που έμεινε στην ιστορία ως νόμος
« Ιωάννης Καποδίστριας » προχώρησε στην αναγκαστική συνένωση δήμων και κοινοτήτων.
Στην περιοχή του παλιού δήμου Βουφράδος λόγω της αντιδικίας των χωριών Βλαχόπουλο και Χατζή για την έδρα του Δήμου δημιουργήθηκαν δύο δήμοι με πολύ μικρότερα γεωγραφικά όρια από αυτά που είχε ο παλαιός δήμος.
 Ο δήμος Βουφράδων με έδρα το Χατζή ,προέκυψε από τη συνένωση των κοινοτήτων: Βλάση, Κουρτακίου, Μηλιώτη, Πετριτσίου, Χαραυγής και Χατζή.


Ο Δήμος Παπαφλέσσα με έδρα το Βλαχόπουλο ,προέκυψε από την συνένωση των κοινοτήτων Βλαχόπουλο ,Μεταμόρφωση , Μανιάκι ,Παπαφλέσσα και Μαργέλι.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Αθλητικές εγκαταστάσεις

    Δημοτικό Στάδιο Χατζή
    Ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στο Χατζή
    Ξηρό γήπεδο ποδοσφαίρου στο Κουρτάκη
    Ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στο Πετρίτσι  
    Ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στη Χαραυγή
    Ξηρό γήπεδο ποδοσφαίρου στο Μηλιώτη
    Ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στο Μηλιώτη

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικά διαμερίσματα

ΧΑΤΖΗ (έδρα)                                                                                                                      
Μηλιώτη
Βλάσση
Πετρίτσι
Κουρτάκη                                                                                                                              
Χαραυγή
Πληθυσμός Δήμου: 1.802 κάτοικοι
Έκταση Δήμου: 42.360 στρέμματα

Ένταξη έργων του δήμου μας

Ένταξη έργων του δήμου μας

Τα έργα που πρότεινε ο δήμος Βουφράδας να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Θησέας» είναι τα παρακάτω:

    Βελτίωση του δρόμου Χαραυγή-Καζάρμα με 110.000 Ευρώ
    Υδρεύσεις, γεωτρήσεις, εξωτερικά δίκτυα σε Χατζή και Βλάση με 110.000 Ευρώ
    Αγροτική – δημοτική οδοποιία με 600.000 Ευρώ
    Αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων με 400.000 Ευρώ
    Απολλοτριώσεις με 50.000 Ευρώ
    Ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός με 100.000 Ευρώ
    Μελέτες με 50.000 Ευρώ

Δημοτικά

 • ΤΑ 100 ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

  271 ΕμφανίσειςSuper User
  ΤΑ 100 ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 1.ΑΒΡΑΜΙΟΥ. Το Αβραμιού είναι ένα χωριό στην κεντρική Μεσσηνία. Απέχει 10 χλμ. από την Μεσσήνη, 5,5 από την παραλία και 19 χλμ. από την Καλαμάτα. Χτίστηκε γύρω στ...
 • ‘’πείραμα (και όχι σχέδιο) …Καλλικράτης’’ Ή Αλλιώς ‘’Η ΕΡΗΜΩΣΗ’’

  242 ΕμφανίσειςSuper User
  πείραμα (και όχι σχέδιο) …Καλλικράτης Ή Αλλιώς ‘’Η ΕΡΗΜΩΣΗ’’…Στου κουφού την πόρτα …πάρε  την πόρτα και ΦΥΓΕ ! ! !Ο υπουργός  θέλει κάτι να παρουσιάσει πως έκανε…Το αποτέλεσμα (αν δεν ακούσει τις τοπι...
 • Η Ρένα Ασημακοπούλου από το Χατζή Μεσσηνίας Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

  266 ΕμφανίσειςSuper User
  Η Ρένα Ασημακοπούλου από το Χατζή Μεσσηνίας Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, εκλέγεται πρόεδρος του Αρείου Πάγου γυναίκα, όπως γυναίκα εκλέγεται και ως Γεν...
 • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΙ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ

  225 ΕμφανίσειςSuper User
  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΣΕΛΑ ΚΑΙ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΝα δημιουργηθούν 8 δήμοι στη Μεσσηνία ζήτησε ο Δ. ΚουσελάςNα α...
 • Η επανίδρυση του Δήμου το 1997

  235 ΕμφανίσειςSuper User
  Η επανίδρυση του Δήμου το 1997Η Ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε σαν αποτέλεσμα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης να επέλθουν σημαντικές μεταβολές στην οργάνωση και λειτουργία των δήμω...
 • Δημοτικά διαμερίσματα

  251 ΕμφανίσειςSuper User
  Δημοτικά διαμερίσματαΧΑΤΖΗ (έδρα)                                                                                                                       ΜηλιώτηΒλάσση ΠετρίτσιΚουρτάκη                  ...
 • Πληροφορίες Δήμου Βουφράδος

  322 ΕμφανίσειςSuper User
  Πληροφορίες Δήμου ΒουφράδοςΔήμαρχος: Κυριακόπουλος ΚωνσταντίνοςΤηλέφωνα: 2722081250, 2722081396, 2722081740FAX: 2722081366, 2722081741E-mail: \n Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσ...
 • Εμβλημα Δήμου

  245 ΕμφανίσειςSuper User
  Εμβλημα Δήμου Όπως για την ονομασία, έτσι και για το έμβλημα επικράτησε η αντίληψη της πλήρους εξάλειψης όλων των στοιχείων που θύμιζαν οθωμανικό ζυγό. Με τη χάραξη των πρώτων σφραγίδων ασχολήθηκε ο ...
 • Χρήσιμα τηλέφωνα

  233 ΕμφανίσειςSuper User
  Χρήσιμα τηλέφωνα Αγροτικό Ιατρείο +30-27230 81229Αστυνομία +30-27230 81204Ταξί +30-27220 81222  -  +30-693 8909343Δήμος Βουφράδος +30-27230 81250, 81396...
 • Αθλητικές εγκαταστάσεις

  218 ΕμφανίσειςSuper User
  Αθλητικές εγκαταστάσεις     Δημοτικό Στάδιο Χατζή    Ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στο Χατζή    Ξηρό γήπεδο ποδοσφαίρου στο Κουρτάκη    Ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στο Πετρίτσι      Ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στη Χα...
 • Ένταξη έργων του δήμου μας

  216 ΕμφανίσειςSuper User
  Ένταξη έργων του δήμου μας Τα έργα που πρότεινε ο δήμος Βουφράδας να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Θησέας» είναι τα παρακάτω:    Βελτίωση του δρόμου Χαραυγή-Καζάρμα με 110.000 Ευρώ    Υδρεύσεις, γεωτρήσει...

Welcome to ladbrokes bonus codes information.